Пълен с ритуали е сватбеният ден и това го превръща в спектакъл, в който участват всички. Сватбените обичаи са се предавали от поколение на поколение, а днес за тях внимават сватбените агенти:) Ето някои от най-разпространените, разбира се винаги могат да се добавят още и още:

Посрещане на младоженците

Бялото платно, по което минават младоженците, символизира чистотата на новия им съвместен житейски път. Цветята и монетите, пръснати върху платното, са пожелание за любов и благополучие.

Ритане на менчето

В края на платното има менче с вода. Булката го рита, а гостите броят колко пъти ще се удари менчето в земята, защото толкова дечица ще има младата двойка.

Захранване от свекървата

Свекървата посреща младоженците с питка, сол и мед. За новия член на семейството – булката, е първият залък, той е със сол, за да може с лекота да преодолява трудните моменти, които я очакват в живота. Залък със сол свекървата дава и на младоженеца, а после топва парченца от питата в меда и „захранва“ новото семейство, като им пожелава разбирателство и безкрайни сладки мигове.

Наздравица с шампанско

Младоженците и кумовете вдигат наздравица с шампанско и пият до дъно. На когото остане питие в чашата, ще има сълзи в очите.

Реч на кума

Кумът е най-важният гост на сватбата, затова той вдига първия тост с пожелания и напътствия към новото семейство и повежда първото хоро.

Първи семеен танц

Първият танц е за младоженците. Песента, която са си избрали, ще е символ на брака им.

Разчупване на питата

Застанали с гръб един към друг, младоженците разчупват пита, която кумата държи над главите им. Който отчупи по-голямото парче, той ще командва вкъщи.

Дарове за кумовете

Момче и момиче, танцувайки ръченица, поднасят на кумовете дарове – торта и пиле. Започва надиграване, в което кумовете плащат за даровете и се опитват да ги откраднат. Целта е младежите да съберат повече пари и да накарат кумовете добре да потанцуват.

Булчинско хоро или танц на булката

Булката повежда хоро, в ръка държи букета си. Цел на гостите е да й вземат букета, като го откупят, и да поведат хорото. Друг вариант е булката да танцува блус, а гостите да дават пари на младоженеца, за да си откупят правото да танцуват с нея.

Разрязване на сватбената торта

Младоженците разрязват заедно сватбената торта и всеки захранва другия с пожелание за много любов и сладост в живота.

Хвърляне на букета

Неомъжените момичета се събират на дансинга, а булката, с гръб към тях, хвъля букета си. Момичето, което го хване, ще се омъжи скоро.

Хвърляне на жартиера

Булката сяда на стол или се качва на него, а младоженецът сваля без ръце, само със зъби, жартиера й. След това го хвърля към събраните в група ергени – който го хване, скоро ще се ожени.

Comments (0)

Leave a reply

Should you ever have a question, please dont hesitate to send a message or reach out on our social media.
More News
  • 14 Feb 2016
  • 0
Безспорен хит на пазара и за 2016-та година остава  роклята тип „принцеса“. Всяка жена би искала да бъде елегантна, но същевременно и да се чувства...
  • 16 Jan 2016
  • 0
Годината на Огнената Маймуна ще е благоприятна за женитби, обявиха астролозите. Владетелката на годината обича дома и семейството, тя носи любов, топли емоции и страст....
  • 12 Feb 2016
  • 0
Какво е модерно при сватбените торти? С този въпрос екип на Weddicted.com се обърна към водещи сладкарски ателиета, които имаха свои щандове на изложението BALKANIKA WEDDING & HONEYMOON...